7 A WEEK: VINTERTID


EYES ON Det stundar mörkare tider dag för dag, och snart drar hela julkarusellen igång med full fart. Fast jag tycker om att låta november vara en lite stillsam månad, innan man adventsveckan tar fram sina stjärnor, värmer den första glöggen och försöker komma underfund med hur man ska undvika julstress. Någon som etsat sig fast som en stilbildare av hur en idyllisk svensk jul ska se ut är Jenny Nyström. Fortfarande finns det både julkort och servetter med hennes tomtar att köpa lite varstans. I dagarna kan man både gå på utställning på Sven-Harrys konstmuseum, där man visar närmare 100 av hennes verk,  samt läsa om henne i nyutkomna boken Jenny Nyström: illustratör och pionjär, utgiven på Votum förlag. Båda ser väldigt trevliga ut.

WEAR Mjukt och varmt ska det vara – den här halsduken i kashmir hade jag lätt kunnat gå runt med inomhus också när det viner runt knuten. Så härlig blå nyans! Från LINDEX.& FAB Ska Olivia Colman räknas som nästa Judi Dench eller Maggie Smith? Mycket talar för det – jag själv tycker hon är briljant på att å ena sidan spela lömskt oskyldig med mjuk röst, för att i nästa stund vara handlingskraftig och bestämd i sitt uttryck. Glädjande är hon strax dubbelt aktuell; dels som Claire Foys efterträdare som Elisabeth II i tredje säsongen av The Crown – och i BBC:s senaste filmatisering av Les Misérables. Båda helt i min smak!

EMBRACE THE SEASON De röda nyanserna fångar uppmärksamheten just nu – från djupaste rubinrött som i det röda glaset, till de ljusare nästan korallröda tonerna. Nästa fredag öppnar julbutiken Nr 1, då Svenskt Tenn visar årets nyheter, samt de vackra klassikerna. Den pampiga ljusstaken i trä är en av mina favoriter. Ja tack.

MOOD De flesta tehandlare med aktning erbjuder en tekalender där man får möjlighet att provsmaka 24 olika tesorter under december månad. Jag har tidigare köpt te på burk från Johan & Nyström, och inte blivit besviken. Kanske ska man prova denna. Deras lussete med smak av saffran och apelsin med en touch av chili är min favorit bland det som brukar kallas julteer.

AT AUCTION Det gapar lite tomt i vårt vardagsrum. Förra helgen målade vi om, och det var verkligen välbehövligt! Ingen vågad ommålning precis – varken lejongult eller varmrött, bara från en kall vit nyans till en varmare. När ett rum är tömt på sitt innehåll blir det lättare att se andra möjligheter, man kan väldigt gärna vilja möblera om helt och hållet. Nu är jag på jakt efter en skänk som på bilden. Gärna ljusgrå – om någon har en ståendes hojta gärna till! Ovan exemplar av Carl Malmstens skänk Herrgården förmedlades via Göteborgs Auktionsverk.

CLASSIC Jag vill egentligen alltid åka till London, men se det går ju inte. Längtar dit mest nu under höst och vinter, resten av året vill jag hellre vara ute på landsbygden. Jag har provat Afternoon Tea på flera olika ställen i staden, men det här rummet på The Lanesborough som ligger vid Hyde Park Corner, ser helt fantastiskt ut. Det är något högtidligt med dessa klassiska och pampiga miljöer som tilltalar mig, även om det inte är en stil jag anammar hemma. Man kan nog närapå känna sig som Lady Mary om man får sitta där en stund och sippa te. Tips till de lyckostar som ska till London!

 

Välkommen november – mörk men mysig!

signature

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *