Ännu ett fat

Lördag förmiddag betyder oftast besök på second hand eller loppis och så även idag. Ögonen sveper vant och snabbt fram över hyllorna –  det är mycket folk idag, och många bufflar sig fram. Inte så trevligt, men det verkar vara så en del gör. Jag går i min egen takt och så nederst på en hylla ligger det ett drömmigt grönt fat. Känner omedelbart igen det och det slinker ner i kundkorgen. Vissa saker klappar hjärtat lite mer för, och Upsala Ekeby är definitivt en av dem.

upsala8

Särskilt svag är jag för Anna-Lisa Thomsons föremål, och fatet jag unnade mig idag heter Adria, en serie  föremål tillverkade på 50-talet i olika modeller och färger. Med fantastisk glasyr i en kall grön med inslag av lite svart och mossgrönt som skimrar var det oemotståndligt. Baksidan med djupstämplarna är också vacker, det brukar vara så på föremål av högre kvalitet. De tål liksom att synas från alla håll.
upsala7

De senaste årens uppsving för Upsala föremål, och då särskilt vaser i den för Upsala så klassiska Celadon gröna nyansen, har gjort det näst intill omöjligt att hitta dessa på loppis och second hand. Priserna på Tradera och auktionshus kan emellanåt vara smått hisnande, men jag är glad att de är eftertraktade trots att det gör det svårare för mig själv att fynda. Givetvis finns det nyproducerade efterapningar, särskilt den populära klyftmodellen har jag sett diverse varianter av. Den gräddiga glasyren, tyngden och känslan av hantverk går dock inte att ta miste på, och bara tänk att det här fatet har överlevt i mer än 60 år och fortfarande väcker habegär!upsala5Visst ser den ut som en förlängd pumpa? Eller fröhus. Det är något med den här formen som jag alltid faller för, det bulliga och lite mjuka, och den är så fin att sätta till andra föremål. För mig en klassisk form. Hjärta på det!

 

signature

8 comments

    1. Ibland belönas man för alla timmar man springer på loppis – de väger ju lätt upp de gånger man går tomhänt därifrån! Jag är glad och tacksam för möjligheten Weronica och tänker att jag lär mig nog mer och mer här längs vägen! Kram Jenny

  1. SÅ roligt att du bloggar nu. Jag har följt dig på instagram sedan länge och du har alltid varit en av favoriterna där. Du inspirerar och din kunskap om föremålen imponerar. Det ska bli kul att följa dig här med.

    1. Hej Sara! Jag känner mig pepp på det här – har alltid tyckt om att skriva, och bäst är ju när man får skriva om sådant som man brinner lite extra för. En rolig utmaning som jag är tacksam för, och tack till dig för att du vill läsa! Kram Jenny

  2. Hurra! för jennysplockochpinaler i bloggform! Har längtat efter detta sedan jag började följa din instagram <3

      1. Men ånej, press var det inte alls meningen att du ska känna! Jag är bara allmänt peppad på att få ”lite mer av allt” av det som glimmar förbi på ditt instagramflöde. På en blogg blir det mer att man (som läsare) ”stannar upp”, läser och tar in skribentens tankar, ord och bilder. Njuter. Funderar. Kanske kommenterar. Och du både skriver bra och tar vackra foton så det här kommer gå som en dans för dig! Allt gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *